Danilo Türk

Bivši predsednik Türk dobil posebno priznanje ameriškega partnerstva za vodo

Bivši slovenski predsednik Danilo Türk se je v torek v centru Woodrowa Wilsona v Washingtonu udeležil dogodka na temo vode, miru in varnosti organizacije Partnerstvo za vodo ZDA, kjer so mu podelili posebno priznanje za vodstvo na področju vode. Isto priznanje je lani prejel glavni izvršni direktor Coca Cole Muhtar Kent.

Türku je zaradi vodenja globalnega visokega panela za vodo nagrado izročila podpredsednica izvršnega odbora Partnerstva za vodo ZDA veleposlanica Paula Dobriansky.

Partnerstvo za vodo ZDA združuje strokovnjake in vire za soočanje z globalnimi vodnimi izzivi s posebnim osredotočenjem na države v razvoju, kjer so potrebe največje. Cilj je izboljšanje količine, kakovosti in dostopnosti čiste vode, sanitarij in higiene, razvoj virov za upravljanje z vodo, zmanjšanje onesnaževanja in prilagajanje na podnebne spremembe, izboljšanje učinkovitosti produktivnosti vode v kmetijstvu in industriji ter izboljšanje upravljanja z vodo.

Türk je ob robu splošne razprave svetovnih voditeljev na 72. zasedanju Generalne skupščine ZN predstavil poročilo globalnega visokega panela o vodi, ki ga je na pobudo Švice pred dvema letoma ustanovilo 15 držav za konkretne predloge, kako naj voda postane instrument miru.

Panel so novembra 2015 ustanovili Kambodža, Kolumbija, Kostarika, Estonija, Francija, Gana, Jordanija, Kazahstan, Maroko, Madžarska, Oman, Senegal, Slovenija, Španija in Švica. Člani prihajajo iz teh držav, vendar so bili pri svojem delu neodvisni. Poročilo je bilo dokončano 14. septembra.

Panel predlaga, da se mednarodno sodelovanje o vodi razvije v velik instrument stabilnosti in miru ter preprečevanja spopadov. Obstoječe mednarodno pravo o vodi, ki ga vsebujeta dve konvenciji, je dobra platforma, vendar je treba razviti še druge.

Članek na STA

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
03100-1002363471
banka SKB

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW