Danilo Türk

Bivši predsednik Republike Slovenije bo predsedoval svetu direktorjev iniciative za globalno pravičnost

Dr. Danilo Türk prevzel vodstvo Sveta direktorjev Iniciative za globalno pravičnost, ki ga je doslej vodil José María Figueres, bivši predsednik Kostarike.

 

Iniciativa za globalno pravičnost (Global Fairness Initiative) s sedežem v Washingtonu, ena vodilnih mednarodnih nevladnih organizacij, ki se posvečajo izboljšati življenjske razmere revnih, je danes objavila, da bo dr. Danilo Türk, bivši predsednik Republike Slovenije predsedoval Svetu direktorjev te organizacije in tako nasledil bivšega predsednika Sveta, José María Figueresa.

"V čast mi je služiti kot predsednik Sveta direktorjev Iniciative za globalno pravičnost (GFI) in skupaj z ostalimi člani Sveta v kolektivnem duhu razvijati delo organizacije v prihodnje", je dejal dr. Türk. "Ravno tako pa bi rad poudaril moje globoko spoštovanje in hvaležnost za delo, ki ga je opravil dosedanji predsednik José María Figueres, ki je odlično vodil organizacijo, in čigar vizija nas bo navdihovala tudi v prihodnje."

Dr. Türk je bil predsednik Republike Slovenije v letih 2007 - 2012, pred tem pa prvi Stalni predstavnik Republike Slovenije pri OZN. V OZN je bil član Varnostnega sveta, kot Odbora za človekove pravice. Kasneje je bil pomočnik generalnega sekretarja OZN do vrnitve v Slovenijo, kjer je bil l. 2007 izvoljen za tretjega predsednika Republike Slovenije. Kot nekdanji profesor in predstojnik Inštituta za mednarodno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je sodeloval pri pripravi Ustave Republike Slovenije, sprejete l. 1991 in je soavtor poglavja o človekovih pravicah.

"Dr. Türk bo vodil izjemen Svet direktorjev, ki mu dajejo bogastvo tako lokalni aktivisti kot tudi vrhunski voditelji", je dejal José María Figueres, nekdanji predsednik Kostarike in bivši predsednik Sveta direktorjev. "Veseli me, da lahko prenesem vlogo, ki sem jo nasledil od bivšega predsednika ZDA Billa Clintona, na tako sposobnega voditelja kot je Danilo. V čast mi je, da sem deloval v tej organizaciji zadnjih 10 let."

Iniciativa za globalno pravičnost je mednarodna nevladna organizacija, ki deluje za bolj pravičen, vzdržen pristop k ekonomskemu razvoju s pomočjo inovativnih programov za zmanjševanje revščine, krepitev neformalnih skupnosti, uresničevanje človekovih pravic in izboljšanje življenjskih pogojev. Organizacija GFI, ki jo je pred desetletjem ustanovila Karen Tramontano, je izvedla več programov za krepitev pravic, za izboljšanje življenjskih pogojev in ustvarjanje niovih priložnosti za siromašne v Afriki, Aziji in v Srednji Ameriki.

"Veseli nas, da se je dr. Türk strinjal, da postane predsedik Sveta GFI. Njegov intelekt, voditeljstvo in globina izkušenj bodo prinesli v GFI izjemno vrednost ravno v času, ko začenjamo novo desetletje dela za krepitev pravic, izboljšanje življenjskih pogojev in osvobajanje siromašnih", je dejala Karen Tramontano, ustanoviteljica organizacije. "

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
03100-1002363471
banka SKB

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW