Projekti

Gradnja vrtca v slovenski vasi misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju

V letu 2011 je Ustanova Pustimo jim sanje - Ustanova Danila Türka je v okviru uresničevanja svojega poslanstva - spodbujanja aktivnosti za preprečevanje in odpravljanje posledic vsakršnega nasilja nad otroki povsod tam, kjer je grobo kršeno otrokovo dostojanstvo ter so ogrožena življenja in zdravje otrok, zbirala sredstva tudi za gradnjo vrtca v slovenski vasi misijonarja patra Pedra Opeke pri kraju Antananarivo na Madagaskarju.

Kot poroča misijonar Pedro Opeka, vrtec, katerega gradnja se je pričela februarja 2012, že dobiva končno podobo.

Pri gradnji sodelujejo člani humanitarnega združenja Akamasoa (»Dober prijatelj«), katerega je misijonar Pedro Opeka ustanovil leta 1989 za boj proti revščini ter za socialno in gospodarsko reintegracijo najrevnejših.

Gradnja

Gradnja

Gradnja vrtca v slovenski vasi humanitarnega združenja Akamasoa pri kraju Antananarivo na Madagaskarju (marec 2012)

Brezdomci, med njimi večina otrok, ki so poprej živeli na smetišču z zasilnimi bivališči iz kartona in lepenke, ne bi našli dostojanstva in avtonomije, če ne bi sami, s pomočjo Pedrovega združenja Akamasoa postali akterji lastne preobrazbe. Več kot tri tisoč družin, okoli 16 tisoč ljudi, med njimi več kot 60 % otrok, so našli zatočišče v vaseh združenja Akamasoa. Pri tem so se zavezali, da bodo otroke vsakodnevno pošiljali v šolo, v zameno pa jim združenje Akamasoa pomaga h gospodarski in socialni reintagraciji tako, da si z deli pri zidavi hiš, dispanzerjev, vrtcev in šol, z različnimi obrtniškimi in poljedelskimi deli omogočijo, da pridejo do dostojnega bivališča. Zahvaljujoč aktivnostim združenja Akamasoa danes na tisoče revnih madagaskarskih družin živi od svojega dela, na tisoče otrok pa je pridobilo možnost do izobraževanja, dostojnejšega in bolj zdravega odraščanja.

Zahvaljujoč podpornikom in donatorjem Ustanove Pustimo jim sanje - Ustanove Danila Türka bo z novim šolskim letom nekaj sto otrok v slovenski vasi misijonarja Opeke pridobilo dostojne prostore za vzgojo, brezskrbne otroške igre in varnejše odraščanje.

To je zgodba peščice ljudi, ki so bili prepričani, da revščina ni sad slučaja, temveč žalostna resničnost, ki ima svoje vzroke v mentaliteti ljudi in brezupnem gospodarskem stanju dežele.

pater Pedro Opeka

Gradnja_vrtca

Gradnja_vrtca

Gradnja_vrtca

Vrtec v slovenski vasi humanitarnega združenja Akamasoa pri kraju Antananarivo na Madagaskarju dobiva končno podobo (julij 2012)

Avtor vseh fotografij: pater Pedro Opeka

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
03100-1002363471
banka SKB

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW