Danilo Türk

Dr. Danilo Türk izvoljen za predsednika Panela za vodo in mir

Bivši predsednik dr. Danilo Türk je bil v Ženevi izvoljen za predsednika Panela za vodo in mir (Global High Level Panel on Water and Peace). Panel je bil ustanovljen na podlagi pobude, ki jo je dala Švica, pridružilo pa se ji je več drugih držav, med drugimi tudi Slovenija.

 

Panel sestavlja 15 uglednih osebnosti iz vseh delov sveta, poznavalcev problematike vode kot problema oboroženih konfliktov in kot nujne vsebine mirovnih sporazumov. Med najbolj vidne probleme našega časa spadajo problemi vode v konfliktih na širšem Bližnjem vzhodu, vključno s Sirijo, ter v Sudanu - Darfur in v nekaterih drugih delih Afrike. Ureditev dostopa do vode je pomemben vidik mirovnih prizadevanj. Pri tem služijo kot modeli različne meddržavne ureditve uporabe vodnih tokov v miroljubne namene in za izboljšanje blaginje in gospodarskega razvoja sodelujočih držav. Tudi Slovenija ima izkušnje na tem področju kot država depozitarka mednarodnega sporazuma o vodnem bazenu reke Save, ki je bil sklenjen po koncu vojn v nekdanji Jugoslaviji. Tovrstne izkušnje so pomembne, saj bo spričo globalnega segrevanja planeta problematika vode čedalje bolj zaostrena.

Panel bo deloval v tesnem stiku z OZN in številnimi drugimi mednarodnimi organizacijami in bo oblikoval tako priporočila za konkretne rešitve, kakor tudi predloge za krepitev mednarodne ureditve na področju zaščite vode kot življenjsko pomembne dobrine.

 

Govor dr. Danila Türka

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
03100-1002363471
banka SKB

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW