O fundaciji

NADALJEVANJE PROJEKTA REHABILITACIJA OTROK - ŽRTEV VOJNE V GAZI

Vlada Republike Slovenije je 11. junija sprejela sklep o finančni pomoči za zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo žrtev konflikta na Bližnjem vzhodu ali nujno humanitarno pomoč.

Fundacija Danila Türka je s pomočjo donacij od leta 2009 do 2019 v Slovenijo na rehabilitacijo pripeljala že 207 palestinskih otrok in zagotovila izobraževanje za 32 zdravstvenih delavcev različnih profilov. Zaradi epidemije in številnih, z njo povezanih omejitev, smo morali projekt začasno prekiniti vse do konca leta 2022. 
 
S pripravami na nadaljevanje projekta smo pričeli že kmalu po začetku vojne v Gazi. Tako smo s Slovensko karitas, kot strateškim partnerjem Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS  za nujni humanitarni odziv, podpisali dogovor o sodelovanju na projektu rehabilitacije palestinskih otrok iz Gaze v Sloveniji.
Ustanova Pustimo jim sanje – Fundacija Danila Türka bo poskrbela za vso potrebno logistiko ob prihodu in povratku otrok in njihovih spremljevalcev. Prav tako fundacija zagotavlja vsa potrebna medicinska poročila, na osnovi katerih zdravniki na URI SOČA opravijo izbor otrok, k primernih za rehabilitacijo. 

Celostno gledano gre za kompleksen projekt, ki zajema tudi humanitarno pomoč na terenu in katerega skupna vrednost je ocenjena na 700.000 evrov. 
 
Prvi del tega humanitarnega projekta bo tako potekal v Sloveniji na URI SOČA, kamor bo prišlo 8 -10 poškodovanih otrok v spremstvu po enega družinskega člana. Skupina bo na rehabilitaciji ostala približno 42 dni. Pri projektu bo, tako kot že v vseh letih do sedaj, sodelovala tudi skupina prostovoljcev Islamske skupnosti v Sloveniji, ki bo skrbela za različne aktivnosti palestinskih otrok v času bivanja pri nas. Prizadevamo si, da bi otroci v Slovenijo prispeli v začetku oktobra. 
 
Drugi del projekta bo potekal v Gazi. Slovenska karitas bo v partnerstvu z lokalno Karitas (Caritas Jerusalem), zagotovila  937 notranje razseljenim gospodinjstvom večnamensko denarno pomoč, vsakemu gospodinjstvu znesek v višini 253 €, kar zadostuje za osnovno preživetje družine za približno 1 mesec. Prioriteta bodo družine z ženskami na čelu.
 
**
Donator: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in Republika Slovenija 
https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-zunanje-in-evropske-zadeve/o-ministrstvu-za-zunanje-in-evropske-zadeve/direktorat-za-razvojno-sodelovanje-in-humanitarno-pomoc/   
https://www.karitas.si
Vsebina novice izraža stališče fundacije in ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije ali Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS.

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
SI56 027960266128385
Nova ljubljanska banka d.d.

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW