O fundaciji

Obisk bivšega predsednika republike dr. Danila Türka na Bližnjem vzhodu

Bivši predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk se je v teh dneh mudil v več državah Bližnjega vzhoda, v povezavi z dejavnostmi njegove fundacije Pustimo jim sanje.

 

V okviru projekta Rehabilitacije otrok - žrtev vojne v Gazi, katerega pobudnik je bil dr. Danilo Türk, je bila v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča rehabilitacija zagotovljena že za 163 otrok, v glavnem iz območja Gaze, manjše število teh otrok pa je prišlo z okupiranega Zahodnega brega reke Jordan.

Ta teden sta ustanovitelj Fundacije, bivši predsednik republike dr. Danilo Türk in predsednica uprave Fundacije Mojca Toš, obiskala mlade paciente v Gazi in se srečala z njimi, z njihovimi družinami, terapevti in z nevladnimi aktivisti iz Gaze, ki pomagajo pri izvajanju projekta. Srečanja se je udeležilo približno 300 udeležencev, ki so se v daljšem in prijaznem pogovoru zahvalili Sloveniji za pomoč, pogovor pa je tekel tudi o prihodnjih aktivnostih.

Območje Gaze je v vojni l. 1967 okupiral Izrael, njegov končni status pa bo odvisen od izida mirovnega procesa. Je zaprto območje, katerega meje kontrolirata Izrael in Egipt. Položaj je dodatno zapleten zaradi sporov znotraj palestinskega gibanja. Ravno v tem pogledu je v zadnjih tednih prišlo do napredka v pogajanjih med organizacijama Fatah in Hamas, ob posredovanju Egipta. Kairski sporazum vliva novo upanje v dogovor med obema skupinama, kar naj bi pomagalo ustvariti pogoje za politično rešitev.

Slovenski obisk v Gazi in pozitivna atmosfera, ki jo je obisk ustvaril, prispevata h krepitvi upanja na boljšo usodo ljudi na območju Gaze. Projekt rehabilitacije otrok - žrtev vojne v Gazi, poteka ob dragoceni pomoči diplomatskih predstavništev Republike Slovenije v Tel Avivu, Ramali in Kairu ter konzularne službe zunanjega ministrstva Republike Slovenije. Ti pomagajo pri premagovanju številnih administrativnih ovir, povezanih s potmi mladih pacientov, njihovih spremljevalcev in terapevtov iz Gaze in nazaj.

Dr. Danilo Türk in Mojca Toš sta poleg Gaze obiskala še Tel Aviv, Ramalo in Amman in se pogovarjala o nadaljevanju projekta ter njegovi širitvi za rehabilitacijo otrok, žrtev vojn na Bližnjem vzhodu.

Children of Gaza

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
03100-1002363471
banka SKB

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW