O fundaciji

Prihod otrok, žrtev vojne v Gazi, na rehabilitacijo v Slovenijo

V soboto, 3. oktobra, je v organizaciji Ustanove Pustimo jim sanje - Fundacije Danila Türka, v Slovenijo pripotovala že 12. skupina otrok iz Gaze, ki bodo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu SOČA deležni 4-tedenske rehabilitacije poškodb, ki so posledica oboroženih spopadov v Gazi.

 

Ta, v svetu široko prepoznaven in odmeven humanitarni projekt, ki na pobudo bivšega predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka poteka že vse od junija 2009, pomembno spreminja življenja težko poškodovanih otrok, saj jim z zagotovitvijo vrhunske rehabilitacije pri nas v veliki meri omogoča vrnitev v stanje pred poškodbami. V šestih letih je tako v Slovenijo na rehabilitacijo prispelo že 106 otrok, URI SOČA pa ob tem izvaja tudi usposabljanja palestinskih terapevtov, ki po vrnitvi otrok nadaljujejo s posameznimi elementi programa rehabilitacije. Do sedaj so izvedli usposabljanje za 20 terapevtov. V tokratni skupini je 9 težko poškodovanih otrok, ki bodo na zdravljenju ostali do konca oktobra, spremlja pa jih ena terapevtka.

Sredstva za njihovo rehabilitacijo je v celoti zagotovila država Katar, ki je projekt podprla tudi že v letu 2010. Fundacija Danila Türka bo v okviru te nove faze projekta do konca leta 2017 zagotovila rehabilitacijo za 100 otrok, pri čemer si prizadeva, da bi v nadaljevanju bili vključeni tudi hudo poškodovani otroci iz Sirije, ki so nameščeni v begunskih taboriščih v Jordaniji in drugod.

Ves čas trajanja projekta je izjemnega pomena tudi podpora Ministrstva za zunanje zadeve, saj brez odličnega sodelovanja konzularnega sektorja in naših diplomatsko - konzularnih predstavništev v regiji, prihod otrok v Slovenijo ne bi bil mogoč. Dragocen je tudi prispevek Letališča Ljubljana in družbe Petrol, ki v okviru svoje dejavnosti zagotavljata in-kind donacije ob prihodu posebnega letala zasebne letalske družbe Jordan Aviation, ki je zagotovila brezplačen prevoz že za 8 skupin. V času bivanja skupine bo poleg vsakodnevne medicinske rehabilitacije poskrbljeno tudi za prostočasne dejavnosti, za katere bo skrbela posebna skupina prostovoljk in prostovoljcev, članov Islamske skupnosti v Sloveniji.

Ustanova Pustimo jim sanje - Fundacija Danila Türka, ki se financira izključno iz donacij, je z različnimi aktivnostmi seveda ves čas dejavna tudi v Sloveniji. Med drugim že tretje leto zapored zagotavlja letna botrstva otrokom iz socialno ogroženih družin, letos kar 21 otrokom. Fundacija je do sedaj zagotovila tudi opremo za več kriznih centrov po Sloveniji, kamor se zatečejo otroci, žrtve nasilja v družini. V sodelovanju s slovenskim misionarjem Pedrom Opeko pa je Ustanova Pustimo jim sanje - fundacija Danila Türka prispevala finančna sredstva, ki so omogočila gradnjo otroškega vrtca v naselju Akamasoa na Madagaskarju.

Kontakt za
donatorje

Ustanova Pustimo jim sanje
Fundacija Danila Türka

Linhartova ulica 51,
1000 Ljubljana

Transakcijski račun:
03100-1002363471
banka SKB

Davčna številka:
11110376

E-naslov:
info@fundacija-danilaturka.org

Sledite nam

FB TW